Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

klart.se

Konsum-butik 14- Äspnäs


 

1930-talet var ett skiftningarnas årtionde vad gällde ekonomi och arbete. 30-talets första år med djup deprition svängde mot slutet av årtiondet mot bättre tider. Självhushållningen var rätt marknad vid ingången av 30-talet, men efterhand som arbetsmarknade blev lite positivare började pengar att strömma till var mans plånbok. Detta bidrog till ökad köpkraft och det blev "inne" att gå till affären och handla förnödenheter.

I Äspnäs etablerades i början av 1900-talet en affär av G Mickelsson - som varit i Amerika och ändrat namnet till Mitchell. Georg Hansson- Gjorts- övertog så småning om affären. Där minns jag att vi skolbarn köpte ettöreskola, stora rejäla bitar. Fotogen kostade 10 öre litern. En femöring ör ett uppdrag på den tiden värderades mer än en dagpenning idag.

 

Kooperativa rörelsen

 

Men det fanns ett stort intresse för den kooperativa idén. Det fanns en del rätt stora familjer med växande köpkraft. Några var intresserade av en kooperativ butik och en kontakt med dåvarande driftiga affäreschefen för Ströms konsumentförening Torsten Karlsson medförde att konsumbutiken startades hösten 1939. Ströms konsumentförening omfattade då Ströms och Frostvikens kommuner med ett 20-tal butiker och utlämningsställen. Idag finns två stycken butiker - Strömsund och Gäddede. Johan Petter Rislund upplät på sin gård på Risnäset en liten coh gammal stuga till butiken. Efter installerandet av disk och vägghyllor så kom Holger Hanson, Ulriksfors, med första lasset varor som han plockade in på hyllorna. Han startade upp de första veckornas försäljning. Han blev sedemera föreståndare på Konsum i Vemdalen, hans broder Gösta föreståndare på balnd annat Konsum Öhn och broder Sven som affärschef på Konsum Tåsjö.

Första egentliga förestånader blev Bertil Rislund som efter en veckas "pryande" i Strömsund övertog affären. Ungefär samtidigt med Komsum Äspnäs så etablerade så startade andra världskriget, och Bertil blev beväring och efterhand krigsplacerad och kom därefter inte tillbaka till affären. Under Bertils tid var det en mörk, regning och stromig kväll inbrott i butiken , varvid några dagars omsättning försvann. Inbrottet är ännu ouppkalarat.

Nästa förestånadare blev Hans Salomonsson som började i april 1942. Han var specialist på att slå in paket, varje veck på omslagspapperet var minutiöst veckat. En förjd att skåda! Under Hans tid var underteckand inventeringskontrollant. Inventeringen skulle ske under nyårsheögen, för att inte tappa omsättningen. Hans räknade och ropade och jag skrev. Vi brukade hålla på i ett streck mellan 35-40 timmar. Den 2 januari skulle han ha butiken klar för kunderna. Lördagen den 15 juni 1944 tog jag över butiken, med en jätte omsättning på 1700 kronor. På kvällen var vi ett gång som cyklade till Öjarn och gick över skogen till Finnvattnet å bjudningsbal, en dag att minnas! Den sista augusti 1946 lämnade underteckande Konsum för att gå på ett vikariat på LT i Strömsund. Därmed var jag definitvt avflyttad från Äspnäs.

 

Minnen

 

Föreståndarens lön baserades på provisionn så det gällde att sälja. Lönen varierade mella 200 till 300 kronor i månade. Jag hade turen med mig och omsättningen gick upp stadigt och för 1945 uppgick den till 87 000 kronor. Privathandlare G Mitchell med sonen George fortsatte verksamheten tills den såldes till Mattias Espwall med sonen Olle som fortsatte verksamheten till slutet på 1991. G Mitchell blev på äldre dar kooperatör och var under min tid kassakontolant, med avläsning varje sista i månaden av kassaapparaten för avstämning mot den bokförda dagsomsättningen. Visst förekom det differenser ibland.

 

Ett antal föreståndare

 

Efter mig tog Viktor Danielsson från Frostviken över ansvaret. Därefter fortsatte David Eriksson från Jädraås i Gästrikland, gift med Äspnäsflickan Erika Persson. Nästa förestånadare blev Birger Persson från Hillsand, gift med Ragnhild Rislund från Äspnäs. När han tröttnade på jobbet tog brodern Rune Hösbo över. Efter honom tog en flicka över, Margareta Rislund, gift med Ingvare Rislund. Eftersom jag lämnade kommunen hösten 1947 och återkom till Strömsund hösten 1952 har jag själv inga minnen av den tid jag redovisar härovan efter min avträdelse från föreståndaransvaret. Jag har Konfererat Bertil, Hans och Rune och fått fram vad som redovisas som historien om konsumbutiken i Äspnäs, vars tillvaro slutad under 1963.

J M Anderzon

 


 

 

Hämtat direkt ur: Äspnäs-Boken, en hembygd.

 

Har Ni själva något minne eller hört något berättas om affären i äspnäs? Maila gärna in din berättelse på espnas.bgf@gmail.com espnas.bgf@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


. 

 

 

 

.