Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

klart.se

Affären i Äspnäs


Kort historik om affären i Äspnäs, berättat av Olle Espwall, taget ur Äspnäsboken.

 

1902 började Georg Mitchell (i vardagligt tal Jörn) i liten omfattning sin affärsverksamhet uppe hos sin broder Erik Olof Mikaelsson (nuvarande  Torbjörn Mikaelssons gård) Jörn flyttade så småningom till gammelstugan på Jöns och Erik Mattssons gård där han bedrev sin fortsatta verksamhet ett tag, för att därefter flytta till Jöns Jönssons gård  (Lill-Jöns). Jörn flttade därifrån till Vattmans ställe, idag Erik Modins gård. Jörn hade ingen rörelseverksamhet när han bodde där. 1906 byggde Jörn fastigheten Risnäs 1:28 och då startade han i stor skala sin affär. Han åtog sig också poststaionskötseln i byn. År 1918 sålde han fastigheten till min far Mattias Espwall och då flyttade Jörn och hans familj till Östersund. Kort därefter kom Olof Hoof hit till Äspnäs och fortsatte affärsrörelsen här i byn. Olof Hoof upphörde med rörelsen år 1922. År 1924 återkom dock Jörn hit till Äspnös och startade ånyo affär här i byn. 1930 över tog Jörns son Georg affären, som han överlåtit till min far, Mattias Espwall, vid årsskifftet 1938-1939. Vid min pappas död 1953 så övertog  jag, Olle Espwall, affären och drev den till den 16/1 1991, då lade jag av med affären mycket på grund av åldersskäl och vikande kundunderlag.

 Jag fick själv börja här på affären i juni månad 1940 och har haft min livsverksamhet hela tiden som "bondknodd" och sedemera handlare ända tills nämnda slutår. Jag har under alla dessa år upplevt och mött de flesta Äspnäsbor och även kringliggande bybor. Många fina och underbara mäniskor. Dom flesta har ju gått ur tiden nu idag och med värme tänker jag på alla dessa män och kvinnor, ja även uppväxande barn. En som jag minns särskilt väl var E.P Nordin. Honom tyckte jag särskilt mycket om därför att han var så gladlynt och rolig. En gång nämde han att " I mina ungdomsdar så kostade snuset 1:90 per kilo och då var den så stark så näsan höll på att ryka åt helskott". Nu idag går det att omnämna att jag stack åt E.P ett kvarts-paket äkta oblandat kaffe några gånger, för kaffet var strängt ransonerat från hösten 1939. Det var en tyst överenskommelse mellan han och mig, min pappa visste inte om det heller. Ja, många kundupplevelser har jag haft under alla dessa år!  Men jag kan ju inte omnämna alla, det skulle bli en hel stor bok.

Jag tänker på sådana personer som Jonas Nilsson, Ol-Jonsa Modin, Per Jonsson, Britta Salomonsson, Frilunds-Kajsa och många, många fler. Präglade på varsitt sätt men underbara mäniskor. Som när Ol-Jonsa kom och skulle handla kaffe och jag sa som det var att han hade handlat ut sin ranson. Då blev han arg och sa: "Att en sån valp förstår sig inte på kort! Nej, jag ska handla med gubben själv!" (alltså min pappa) Pappa förklarade inte för Ol-Jonsa utan klippte av beredskaps-kupongen, vilket inte var rätt. De kupongerna användes aldrig, utan stod bara som beredskap till vilken annan vara som helst.

Jonas Nisson t.ex var en riktig spelevink och kunde dra sina "valser", det var han allmänt känd för. Ibland kunde han för att understryka sanningshalten av vad han berättade säga, så sa Jonas att inte ha Mitchell "löga dä" (ljugit det) och det var ju Jonas själv också som ljög.

En annan gång så frågade jag Per Jonsson varför han inte lärde sig cykla som alla andra. På det svarade Per Jonsa: "Far min geck han å, så då kan jag gjara dä å"

Johan Petter Rislund var den verkliga galghumoristen, knipslug och rolig. Som den gången när han lurade Jonas Nilsson till en aktion hitom Näset och Viken. Det gick till så att J.P satt och drog av sig sina strumpor en kväll när Jonas var närvarande. Anna, J.P.s hustru sa att "Fy så stora strumpor du ha, Johan Petter". "Ja" sa J.P. "Jag ska fara på Sicka Svenssa-auktion på lördag och lösa ett nytt par". Jonas hade gått och bespetsat sig på en billig auktion, efter Sicka som avlidit för en tid sedan. När lördagen kom rodde Jonas Nilsson ända från Envågen till Viken, en sträcka på en mil, och var där och väntade klockan sju på morgonen på en auktion som aldrig var något annat än Johan Petters spratt.

Ja, som jag nämt förut så skulle jag kunna relatera många och roliga saker. Slutligen kan jag nämna att efter att Äspnäsbyn haft affär i nära 90 å så var jag den som avlutade den epoken.

skrivet av Olle Espwall, Äspnäs

 

 

Olle i sin affär 1955

 

  

                                          På den tiden kunde man köpa in sig på reklam på tändsticksaskarna

Snabbfakta.

Äspnäs by har haft affär sedan 1904 och affären har så gott som hela tiden varit inrymd i samma fastighet,1:28. Nuvarande ärgare är Linnéa Espwall. Huset bygdes 1905-1906. Den första affären startades av Georg (Jörn) Mitchell i ett ut hus på Östgården, även kallat Erik-Olof gården. Det var år 1904. Efter några år flyttade han affären till gammelstugan på Jöns och Erik Mattsons gård. Nuvarande ägare Måns-Erik Espvall, Äspnäs 4. Den gamla stugan revs 1923 . Från och med 1907 blev affären inrymd i den fastighet (Risnäs,1:28) där den sedan funnits fram till 1991. Jörn Mitchell hade affären mellan åren 1907-1919. Hoof mellan 1920-1923. Sedan kom Jörn Mitchell och övertog affären igen under åren 1924-1930. Under åren 1930-1938 innehavs affären av Jörns son Georg Mitchell. Därefter återtog Mattias Espwall fastigheten och fortsatte med affären mellan 1938-1953. Efter 1953 har Mattias Espwalls son Olle Espwall varit byns handlare, en syssla som han hade fram till 1991. Fastigheten som nu bebos av Olles hustru Linnéa

Espwall rymmer 85 års affärshistoria.

 

 

 

Hämtat ur:  Äspnäs-boken, en hembygd.

 

Har Ni själva något minne eller hört något berättas om affären i äspnäs? Maila gärna in din berättelse på espnas.bgf@gmail.com 

 

Olle slutar med affären

 

 

 

.