Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

klart.se

 

Mitt Äspnäs

Hit kan Ni maila Era berätteles och uppleverser som Ni vill dela med er om Äspnäs. Det kan vara vad som helst, allt är välkommet. Det går bra att maila på   espnas.bgf@gmail.com


 


Ett litet minne

Min ingifta farbror Simon brukade sjunga en liten trall ibland som jag kommer ihåg. Den lät så här: Småjäntan fyr och fem, kappsprånge på jale. Feck int gifta all i sän, kute heim och råle och skråle.

Ulla Zetterlind som numera bor i Lund

 


 

 Ullas berättelse om Äspnäsbussen

 

Ang. bussen så åkte vi ju med den till skolan i Strömsund varje dag fr o m klass 7. När vi stod och väntade vid mjölkbryggan i Viken kunde man höra ljud från bussen när den körde nerför backarna vid toppen.

Det brukade vara ett väldigt språkande bland resenärerna som åkte med. Bussen körde då den gamla vägen vid byn Strand. Vid ett tillfälle minns jag att vi fick stanna för ett tjäderspel som pågick mitt på landsvägen. Om jag minns rätt brukade Jöns-Herbert först uträtta sina ärenden med mjölkkrukorna till mejeriet och andra uppdrag. Sedan blev det en paus på Börjes konditori i Strömsund, innan fortsatta ärenden tog vid. Han fraktade både mjölken som såldes till mejeriet från gårdarna i Äspnäs och posten som delades ut vid postkontoret (Olsén) i Äspnäs. Jag tror också att han tog hem varor till Espvalls affär. När någon ny besökare ibland utropade vilken vacker vy det var över sjön vid Allviken (innan Äspnäs) brukade Jöns-Herbert säga: Ja tänk, det här fina får jag se varje dag. Han höll pli på ungdomarna som åkte med bussen. ”stäng takluka”, ”om ni bråkar får ni kliva av och gå hem” Det var nog ingen som vågade testa allvaret i hotet. Ibland kunde man kunna hyra bussen och åka på dans i någon av de andra byarna. Det kunde vara Jöns-Herbert som körde eller någon annan om han inte kunde. Det är viktigt också att tillägga att Algot Holmgren var en trogen hantlangare med mjölkkrukorna under flera år. I alla väder gick han ut och lyfte över krukorna från mjölkbryggan till bussflaket och satte tillbaka de tomma krukorna på e.m. Bussen gick mestadels 15.00 (under skoltid) från Strömsund. Jag tror att det var 7.30 på morgonen som vi skulle finnas på plats om vi ville åka med.

Hoppas detta lilla kan tillföra något. Det finns säkert andra som vet lika mycket eller mer än jag. Roligt att bussen finns kvar. Jag minns den som brun och gulbeige i färgen.

Ulla Zetterlind som numera bor i Lund

 


 

 

 

.