Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

klart.se

Vad händer och har hänt i Äspnäs!

 Här kan Ni följa de som händer i byn. Kom gärna med tips om ni vill ha med något. Kanske vad som hänt under veckan eller något Ni sett eller hört?

Mail är välkommna på espnas.bgf@gmail.com.


2015 En sammanfattning.

Så är vi inne på år 2016. Jag antar att ni är fler än mig som tänker tankar som: "Redan" och "Vart tar tiden vägen?"

2015 var ett bra år för Äspnäs bygdegård. Den har den senaste tiden fått sig ett rejält ansiktslyft och vi känner verkligen att vår bygdegård ligger i tiden. Köket är i toppskick med nya luckor, nytt matporslin och nya glas, en ny snabbdiskande diskmaskin och en bryggare som kokar väldigt gott kaffe. Det är nya toaletter och ny belysning i taket. Bygdegården och paviljongen är målade, bron nybygg. Det sitter en projektor i taket och bygdegården äger en bärbar dator. Vi är väldigt glada över vår bygdegård och får många positiva reaktioner på hur fin den faktiskt är. Väldigt roligt att allt jobb som läggs ner ger ett så fantastik resultat!!

.Det är fortfarande boule varje vecka, i vått och torrt. Det dansas Zumba och spelas pingis. Molådan finns att besöka för flitiga motionärer, som dessutom är med och tävlar om en trisslott varje månad. Här har vi med andra ord friskvård i stort och smått.
Sen har vi ju förstås vår kamsdag, cafekvällarna, pimpeltävlingen och mycket mer, som alla är evenemang vi alla är väldigt stolta över. Allt detta är en viktig faktor för vår bys överlevnad men också en viktig faktor för de bybor som troget kommer och ställer upp och hjälper till, spelar boule eller dricker en kopp kaffe. Det skapar sammanhållning och vänskap. Men allt finns ju tyvärr inte i Äspnäs, så för att vi ska kunna bo kvar i våra byar men inte hamna allt för långt ifrån den stora världen utanför vår by så arbetar vi hårt med att få bredband via fiber till vår by. Vi håller oss uppdaterade, diskuterar på styrelsemöten, skriver skrivelser och samlar in intresseanmälningar. Vi hoppas och tror att det ska ge resultat och att vi även på den punkten kommer att förbli en attraktiv by för både unga och gamla även i framtiden.

Förutom allt detta så går livet sin gilla gång. Vissa kommer till vår by och andra går. Årstider byter av varandra och vi kan njuta av deras tjusningar, se hur solnedgången speglar sig i Vattudalen, åka skridskor på spegelblank is, spana efter björnar under våren, se hur den första snön faller och bäddar in vår omgivning. Allt är sig likt trots att tiden förändras. Tex har den ståtliga tallen på Sågudden har nu trött lagt sig ner för att välförtjänt vila i Vattudalen, kanske kommer det en ny efter? Eller så får vi söka oss nya landmärken att beundra.


Jag hoppas ni alla har ett bra 2015 att se tillbaka på och att vi kan hjälpas åt att fylla på 2016 med nya minnen!


 

__________________________________________________________________________________________________________

 

 

2013 går i friskhetens tecken!

En frusen vattudal och ett Äspnäs som ligger helt inbäddat i snö. Vid en första anblick kan vår by verka mycket lugn den här årstiden. Men skenet bedrar verkligen i detta fall. Här händer det saker som aldrig förr, och 2013 ser ut att bli ett år som går i friskvårdens tecken i vår by!
Det är full aktivitet på bygdegården med den populära Boulen som håller igång året runt, den nystartade Zumban som hittills lockat mycket folk fyller bygdegården med dans och nu senast har även en pingis-kväll upprättats! Men som om inte allt detta vore nog så har vi ju även våran Mo-låda som varje månad lottar ut en trisslott till en glad och förhoppningsvis tursam motionär! En härlig blandning av byns unga och lite äldre träffas på flera av dessa aktiviteter och har roligt och tränar tillsammans! Så kom och var med Ni också, och för Er som tvekar finns det ett vid det här laget känt citat från en av boule-deltagarna: "Kan vi inte kasta klart dom här bollarna nu så vi kan fika nån gång!" Så även om inte självaste sporten lockar så kan ju friskvård även vara att träffas och umgås! En annan sak dessa träningskvällar skapar är en enorm kreativitet hos byborna! Det var ju ex, under boulen förslaget om att bygga om köket kom fram, och jag vet att det finns gott om andra bra idéer också!

Detta kan vara ett av de roligaste inläggen jag skrivit! Jag tycker det är så roligt att det finns ett sådant engagemang hos våra fantastiska bybor och Äspnäs känns verkligen som "Byn där det händer" just nu! Vadå undrar ni. Men om vi ska se tillbaka lite då? 2012! Det var pimpeltävling, kamsdag, majbrasa, cafékvällar,  café-bingo,  boulekvällar,  barngruppsträffar, midsommarfirande, brännboll,  luciatåg, arbetsdagar, teater, zumba-start och första hjälpen kurs! Många av dessa händelser är ju ständigt återkommande och så även i år! Men visst känns det som att 2013 kommer bli lite bättre? Det kommer nappa lite större fiskar på pimpeltävlingen, vara några fler som dansar på midsommar och gå lite bättre att kasta kloten på boulekvällarna! Ja, vår by blomstrar just nu och det tycker jag är otroligt roligt! 2013 kommer bli ett fantastiskt år, det är jag helt övertygad om, och är du inte lika övertygad som mig så kom till bygdegården på någon av nedanstående tider så kommer Er uppfattning säkert att ändras!


Boule torsdagar kl. 18:00-19:30

Zumba torsdagar kl. 19:30-21:00

Pingis onsdagar kl. 20:00-22:00

Kom och var med efter förmåga, vi har inga andra krav än att vi ska ha roligt tillsammans

 

Gott Nytt 2013 hälsar en glad Ordförande för Äspnäs Bygdegårdsförening.


 

 

Hjärtstartare har ju verkligen blivit i ropet den senaste tiden, och överallt dyker det upp hjärtstartare!
Givetvis vill inte vi i Äspnäs vara sämre! Det har varit en lite krokig resa innan vi kommit fram till vilken som
ska köpas, hur den ska placeras då den inte är så köldtålig, men samtidigt vara tillgänglig för alla!

Nu har vi löst de mesta och en hjärtstartare har köpts in.

Det känns tryggt att veta att även om ambulansen befinner sig långt från oss

så finns det ändå något som går att göra.

Vi i Äspnäs Bygdegårsförening tycker att trygghet är viktigt och det känns därför väldigt bra att det nu snart finns en hjärtstartare tillgänglig för alla, dygnet runt, året runt i vår bygdegård!
Sen för att öka tryggheten ytterligare så hålls det även en Första Hjälpen kurs i bygdegården med inriktning på hjärtstaren nu på onsdagkväll den 5 december! Lappar om detta har gått ut i alla brevlådor i byn.
Som avslut vill jag tillägga att vi alla givetvis hoppas att detta är ett toltalt onödigt köp och att den aldrig behöver användas. Men föratt återgå till detta med trygghet, så känns det i en glesbygd där avstånden växer allt mer ändå väldigt nödvändigt att sån här utrustning finns, om väntan någon gång, tyvärr, skulle bli lång!

Erika Espwall Ordförande i Äspnäs Bygdegårsförening


 

Under många år har Äspnäs Bygdegårdsförening haft Mona Mikaelsson som sin ordförande.

Nu efter lång och trogen tjänst blev ordförandeskapet i år överlämnat till mig, Erika Espwall.

Till att börja med så vill jag tacka Mona för alla de år hon hållit i ordförandeklubban.

Men givetvis också tacka det ödmjukaste åt detta förtroende!

Varför blev då jag vald? Till att börja med så blev jag tillfrågad och för det andra så kan det vara bra med lite "nytt blod" i alla typer av föreningar och styrelser emellan åt. Inget ont menat om någon, men ja, ibland behövs helt enkelt något nytt. Nu får jag då hoppas att jag kan hjälpa till och representera det nya och förhoppningsvis kommer jag vara i spetsen när den "nya" generationen Äspnäsare tar över så småningom, i allt från styrelseuppdrag till kams görning och pimpeltävling.
Ordförandeposten är helt ny för mig, jag har suttit med i lite olika styrelse-konstellationer, men då som sekreterare, vice ordförande och ersättare. Så detta blir nytt. Men jag hoppas att det kan leda till något bra! Sen så är det ju så att resten av den "gamla" styrelsen sitter ju kvar, så är det något så får väl de säga till mig och hjälpa mig. Jag tror att en blandning av folk alltid är bäst. De äldre måste lyssna på de yngre och vice versa. Vi måste lära av varandra och kanske hjälpa varandra att se med våra olika synsätt och erfarenheter.

Vem är då jag? Ja, Ni flesta vet säkert redan, men annars så kommer det här en snabb presentation. Som jag tidigare nämnt så heter jag Erika Espwall, bor i Hammerdal med man, barn och hundar.

Fritiden ägnas till stor del åt att fiska och vistas ute. Men, tänker då kanske Ni som är lite uppmärksamma, ska vi i Äspnäs Bygdegårdsförening ha en ordförande som bor i Hammerdal? Ja, säger jag då! Till att börja med så är ju Äspnäs min hemby, jag är uppvuxen där och självklart ligger Äspnäs mig varmt om hjärtat.
Sen så är det ingen lång resa mellan Hammerdal och Äspnäs! Det är dessutom en resa som jag gör ganska ofta. Jag deltar och hjälper till med de event som ordnas, jag pysslar lite med hemsida. Ja, trots att jag bor i Hammerdal så räknar jag nog mig själv fortfarande som en Äspnäsare. Därför tror jag inte att det gör så mycket att Äspnäs Bygdegårdsförenings ordförande är en Äspnäsare bosatt i Hammerdal.

Återigen så får jag Tacka för förtroendet! Tyvärr kunde jag inte själv delta i Årsmötet då både jag och främst min son är väldigt förkylda! Men var inte oroliga, vi kommer ses!
Snart drar planeringen för årets pimpeltävling igång med allt vad det innebär, så då ses vi väl där?

Många hälsningar Erika Espwall
 


 

September 2011

Så börjar hösten sakta men säkert tappa sin färg. Röda och gula löv faller i mängder ner mot marken och lämnar träden kala och grå.

Vi har haft den första frosten. Vattudalen är fylld till dämningsgränsen från allt regn som
denna höst bjudit på. Åar och bäckar för snarare tankarna till "vårflon" än till höst.

Vatten har haft en betydande del i Äspnäs nu ett tag. En  avverkning har ett flertal gånger gjort
att vattnet i vågsån förvandlats till en chokladmjölks liknande sörja , och en oroad fiskeförening har gjort ett bra jobb genom att uppmärksamma detta  och på så vis även långsiktigt kunna åtgärda och förhoppningsvis även med hjälp av skogägaren i fråga kunna återställa ån och dess fiskbestånd, då detta påverkats mycket negativt av dessa händelser. Detta har även uppmärksammats i ett inslag i radio Jämtland, då även Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen besökte avverkningen den 5 september och det som sades i radion så var detta,"citat: ett av det värre jag sett på senare tid"

"Länk till Radio Jämtland"
Tiden får utvisa vad som händer med vågsån, något som för många känns
väldigt ledsamt då så många timmars viktigt idellt arbete och pengar som nedlagts för
att gynna fisken.

Vad händer då mer i Äspnäs? Jakten är självklart i full gång och även den har varit blöt i år!

Så även fast träden tappar sin färg så lyses skogarna upp av neon gula och orange kepsar och
västar som pryder våra jägare. Kanske hörs det på håll ett hundskall?
Ett annat populärt inslag i hösten är svampplockning och för den kunnige som känner till sina ställen här i Äspnäs så har det gett fin utdelning i svampkorgarna!

Potatis är plockad och trädgårdsland skördas. Snart börjar det bli dags att vänta på att den första snön ska lysa upp vårt vackra Äspnäs än en gång. Men fram till dess får jag önska er alla en riktigt trevlig höst och till alla, uppenbarligen,vidskepliga jägare: skit jakt på er!


 

Augusti 2011

Hösten står för dörren. Årets sista cafékväll är avklarad och boulkvällarna går mot sitt slut. Vattnet är bara 14 grader och inte så bad-vänligt längre. Luften har blivit friskare och svalare och kvällarna börjar bli mörka. Bärplockare syns i våra skogar. Ja, så har även denna sommar gått. Fort. Men jag gillar hösten, det finns väl inget som går upp emot en fin höstdag? Hösten känns som en väldigt föränderlig tid. Färgerna går från grönt till rött, gult för att sen försvinna och lämna efter sig ett kalt landskap som väntar på snö.

En annan sak som under åren också varit föränderlig är vår hemsida. Jag skulle i många avseende vilja jämföra den med hösten. Ibland har den strålat i många färger likt en vacker höst dag, och andra gånger har den påminnt mer om en kall senhöst dag som väntar på snö. Det slog mig här om dagen att vi alla, både vi som håller på med sidan och ni besökare har gjort många turer hit och dit. Ibland har vi tvivlat på att sidan skulle gå att ha kvar. Ibland har vi slagit besöksrekord. Ni besökare sponsrade hemsidan när den ändrades till en sida där vi fick betala för varje besök och verkligen ställt upp!
Vi satt i vintras och undrade hur vi skulle lyckas göra en ny sida då Zomin, där vi har sidan, skulle lägga ner. Men espnas.zmn.se  finns fortfarande kvar och växer lite mer varje vecka.Jag skulle vilja påstå att det helt och hållet beror på Er: våra fantasktiska besökare! Ni gör mödan värt att hålla igång denna sida och det är otroligt roligt att en hemsida om den förhållandevis lilla byn Äspnäs har haft över 25000 besök sen starten i maj 2008. Den första månade vi hade hemsidan 157 besök! Helt fantastiskt tyckte jag då! Nu i Januari detta år slog vi rekord med 892 besökare! Jag kan inte göra annat än att säga TACK! Vi hoppa nu att alla turer runt hemsidan är till ända och att den kan fortsätta i sin nuvarande form så länge intresset finns för en hemsida om vårt vackra Äspnäs! Vi hoppas i och med detta att nästa gång vi ser tillbaka på tiden som gått så ser vi inget oföränderligt höstväder utan bara en lång solig period där det enda som ändras är att vi kanske lyckats locka till oss ännu fler besökare!

Har Ni däremot några andra tips på hur sidan kan göras bättre så tveka aldrig att skicka ett mail!
Nu möter vi hösten, andas den friska luften och njuter av alla vackra färger!


 

JULI 2011Som ni alla säkert märkt så var det nu länge sen jag skrev. Jag ser trots detta att ni är många som fortfarande besöker denna Senaste nytt sida och det är jag tacksam över och därför beslutat mig för att ta mig i kragen och skriva några rader.

Tack vare att det var så länge sen jag skrev så har det ju faktiskt hänt en hel del sen sist!
Köket är färdigbyggt och resultatet blev mycket bra!
Boulekvällarna är även detta år ett populärt inslag på torsdagskvällarna.
På midsommarafton så firade vi att bygdegården i år fyller 20 år med sedvanlig midsommardans och tårta!
Det har hittills i år varit 2 välbesökta cafekvällar med gott fika, underhållning och trevligt sällskap.
Icke att förglömma är ju självklart Kamsdagen! Även detta år välbesökt och mycket uppskattad, att det i Äspnäs serveras riktig fetkams med riktigt fläsk lockade i år många och även långväga besökare, i år kom nämligen vissa ända från Amerika för att få avnjuta denna läckerhet.
Den numera traditionsenliga brännbolls turneringen mellan Risnäset och Viken vanns i för andra året i rad av Risnäset.

Förutom detta då? Ja, Äspnäs är sig likt om somrarna. Det badas i sjön. Barn cyklar på vägen. Det kommer folk och flyttar in i sina sommarstugor. Vågorna kluckar mot båtar och bryggor. Myggen surrar runt öronen, fåglarna sjunger och fisken nappar. Hela byn blommar upp! Ja, det är precis som man vill ha Äspnäs om sommaren. Det är i detta fall i mitt tycke bra att allt nästa alltid är sig likt i Äspnäs, man vet att hur världen än ser ut runt omkring så kan man alltid möta sommaren precis som den ska vara och alltid ha varit i Äspnäs. Visst är det ju självklart så att saker förändras, det flyttar in och ut folk. Någon går ur tiden och någon föds. Det avverkas och planteras nytt. Vissa saker faller i glömska och nya minnen skapas. Men på nått konstigt sätt så är Äspnäs ändå alltid detsamma. Jag hoppas att det fortsätter att vara så, att där nån slutar tar nån annan vid. Ta kamsdagen till exempel, många av våra fantastiska"kamsmakerskor" blir ju inte yngre och skall detta vara en kvarlevande tradition så måste det yngre gardet börja ta över. Jag tror och hoppas att det alltid kommer vara så i Äspnäs, att där nått slutar tar nått nytt vid. Så att oavsett vad som händer som kommer vi alltid att känna oss precis som hemma var gång sommaren kommer till Äspnäs!


Tills dess vi hörs igen önskar vi Er alla en riktigt härlig sommar!

 

 


Juni 2011


Maj 2011


 

April 2011

Så börjar våren äntligen komma på riktigt. Skoterföret börjar bli ett minne blott, det droppar från taken och fjolårets gräs börjar titta fram! Solen värmer mer och vinterns tystnad har bytts mot fågelkvitter. Kanske har det till folks förtjusning eller förskräckelse börjat synas spår av björn? Det sägs ju att de ska vakna den 14/4 på Tiburtius-dagen, men vissa har säkert tittat upp lite tidigare.

I Äspnäs är det även ett återkommande vårtecken med den årliga pimpeltävling som denna gång gick av stapeln den 9/4. Trots att det blåste var vädret skönt, då solen värmde gott!

En mycket trevlig dag som gjordes möjlig tack vare de 140-talet stora och små fiskare som kom och deltog, våra sponsorer och givetvis alla som ställde upp och arbetade för att göra detta till en som vanligt fantastisk dag!

Vi har också nu tagit över Korpens motionslåda i Mosundet och börjat lotta ut en trisslott varje månad till de motionärer som skriver sitt namn i vår nya "Molåda". Vinnarna kommer varje månad pressenteras här på hemsidan!

Ombyggnaden av köket fortskrider utan problem! Men tydligen skall det gå rykten på ”byn” om att Äspnäsarna blivit för stora för att få plats och att det är därför köket nu måste byggs ut.

Jag kan däremot dementera dessa rykten och säga att det inte stämmer.

Men kanske föreligger det en risk för att de blir större efter ombyggnaden? För risken är nog stor att många läckerheter kommer passera genom detta kök! Det räcker ju bara att drömma sig bort till både cafékvällarnas fika och för att inte tala om kams-dagen för att förstår att det kan bli risk för ökat kaloriintag framöver sommaren!Så får jag avsluta detta med att önska alla en glad vår, trevlig påsk och en fin valborgsmässoafton!

För mig som skriver detta kommer det ske vissa förändringar nu under den närmsta framtiden, och jag kan därför inte garantera hur uppdateringen med senaste nytt kommer se ut nu ett tag framöver. Men jag hoppas ni kan ha överseende med detta, för jag lovar att återkomma!

Många hälsningar till alla våra trogna läsare till dess vi hörs igen

/Erika


Mars 2011

Så står våren äntligen för dörren. Visst är det lite kallt mellan varven fortfarande, men redan nu händer det att de droppar från taken. Dagarna blir längre och ljuset kommer. Själv har jag redan vid ett flertal tillfällen åk ut och pimplat, grillat och kokat kaffe över elden så det blir så där gott som det aldrig blir innomhus. Vi har många fina ställen inom BRÄ (Bonäset, Risnäset Äspnäs)som är perfekta att spendera fina vårvinter dagar på, vare sig man tycker om att fiska eller bara sitta vid "bustan" och dricka kaffe. En annan sak som jag personligen tycker är bra är tillgängligheten, även fast jag inte är skoterägare så finns det ändå vatten på alldeles lagom promenadavstånd.

Så när vi ändå pratar om BRÄ kan jag också passa på att berätta om de glada gänget som den 27/2 körde ut nästan 40 m³ med lekgrus på väl valda platser i Allån. Det är roligt att se hur mycket folk samlas för att arbeta tillsammans, och även hur fort det går. På en dag klarades all gruskörning av efter ca 200 vändor med skoter!
Jag måste verkligen med detta slå ett stort slag för det idella arbetet! Det tycker jag alla som sysslar med kan ta åt sig stort och mycket av! För vad vore alla våra föreningar utan alla dessa eldsjälar, som alltid jobbar och ställer upp i både stort och smått efter sina förmågor? En stor eloge tycker jag personligen att Ni alla förtjänar, oavsett vad era insattser är! Bilder från dagen finns i vårt galleri.

Så vad händer då mer i vår by? Det har hållits årsmöten i vår bygdegård, den 18 feb BRÄ med ett 15-tal personer, sedan Bygdegårdsföreningen den 20 feb där ett 20-tal personer deltog och fikade. Det planeras även för fullt inför den årliga pimpeltävlingen på lillallvattnet som detta år kommer gå av stapeln den 9/4. Hoppas att det även detta år blir ett välbesökt arrangemange.

Köket i byggdegården skall byggas om för att bli lite mer funktionellt och ge lite mer plats både i skåp och åt köks"personal", och i lilla salen i bygdegården ska det sättas ljudabsorbentplattor i taket.  Ja, som ni alla märker så lever livet sin gilla gång här i vår by.

Jag hoppas att ni alla tar tillvara på den fina tid som nu ligger framför oss och njuter riktigt av ljuset och solen!
Till dess vi hörs igen, önskar jag er alla en glad vårvinter!


Februari 2011

Denna månad tycker jag att vi börjar med att nämna några riktigt glädjande händelser! Till att börja med kan vi ju meddela att hemsidan blir kvar i sin nuvarande form. Efter många om och men så kommer Zoomin, där vi har sidan liggandes bli kvar! Så det känns väldigt bra! Nästa sak som även den är oerhört glädjande är att hemsidan nu haft hela otroliga 20000 besökare sen starten 2008-05-30. Det är också något som känns helt fantastiskt och vi kan inte nog tacka alla våra trogna besökare för att ni håller sidan levande med era kommentarer och och besök!

Sist men inte minst så vill vi även göra er uppmärksamma på att vi har ett jubileum i vår by i år! Nämligen vår fina bygdegård som fyller hela 20 år i år! Det om något är väl nått att känna glädje och stolthet inför? Vi kan alla klappa oss på axeln och säga bra gjort! Vi har en bygdegård som har regelbundna aktiviteter, vi har en levande by! Visst alla kan inte göra allt, och vissa av er bor inte ens i Äspnäs, men glöm inte att de som besöker dessa tillställningar är minst lika viktiga som alla som anordnar! Jag hoppas att vi alla tar oss tid och besöker bygdegården någon gång under detta år och är med att dela glädjen med att vi har en bygdegård.
Ett bra sätt att börja med är att besöka vårt årsmöte som kommer att hållas 2011-02-20 kl.18.00

i just bygdegården. Fika kommer givetvis att finnas!

Förutom alla dessa glädjeämnen så är det väl också skönt att det börjar ljusna i vår by! Det är inte längre lika kallt och lika mörkt och innan vi vet ordet av så är nog våren åter här!

 


Januari 2011


 

Till att börja med vill jag skicka en hälsning till alla våra besökare och tacka för att ni även 2011 visar intresse i vår hemsida.

Tyvärr går den ett ovisst öde till mötes då Zoomin, sajten som vi har lagt upp hemsidan på läggs ner den sista mars som det ser ut i dagsläget. I och med detta så vet vi inte heller vad som i framtiden kommer hända med vår Äspnäs-sida. Det är många timmar som lags ner från både er och oss, och allt detta skulle innebära att börja om från början på någon annan sajt. Det som då är frågan är hur långt vår kunskap och ork sträcker sig då de flesta hemside program är mer tidskrävande och vi har inte lyckat hitta något ställe där det går kommentera bilder på det sätt som görs nu, vilket vi känner är en av hemsidans hörnstenar. Så vi får helt enkelt se tiden an och hoppas på det bästa.

Vi undersöker givetvis alla alternativ tillsvidare. Men vi måste ju erkänna att det för tillfället inte känns så roligt. Har ni besökare några synpukter eller tankar kring detta är ni givetvis välkomna att höra av er.

Vi lovar att inget kommer att hända utan att ni först blir underrättade i god tid.
Men nog om detta. Kommer tid kommer råd som det så klokt heter, och det gör det säkert också i detta fall!

Vi fortsätter som vanligt så länge.

I övrigt får vi hoppas att 2011 inte blir lika oviss! Ni som sett Strömsunds-kommuns almanacka kanske även lagt märke till att det även detta år kommer genomföras cafekvällar, pimpeltävling, kamsdag m.m. Dock förekom vissa tryckfel i denna bla angående ena cafekvällen. Rätt datum skall vara 10 Juli inte 10 April. Förutom det så verkade jul och nyårs helgerna förflyta lugnt i Äspnäs. Lite älg har synts efter Äspnäs vägen. Kylan har fortsatt och varvats med snö. Lite skotrar syns ute på vattudalen lite nu och då. Det avverkas vid äspnäs-korsningen. Ja, som ni märker går livet sin gilla gång i vår by. Sakta men säkert går vi mot ljusare och varmare tider. Då vaknar Äspnäs till liv, kaffepannor andvänds flitigt över öppna eldar och pimpelspön åker fram.
Men till dess dröjer det än ett tag och till dess vill vi önskar er alla ett gott nytt 2011.


December 2010

 

Kylan håller sitt grepp om Äspnäs. Frosten har klätt in allt med sin vita skrud och landskapet kan närmast likans vid ett vinterparadis. Det går dock hårt på veden en vinter som denna. Många frågar sig när det senast var så här kallt i november? Vattutalen lade natten mot den 30 november, vilket är tidigt. Sjön är också ovanligt låg för årstiden, men dock ser den farbar ut då det redan dykt upp skoterspår. Som vanligt känns även de ljusa timmarna som väldigt få denna tid på året. Tur är det då att små tomtar, stjärngossar, pepparkaksgubbar och små lucior kom till bygdegården den 12/12 och lyste upp mörket. En trevlig kväll med luciatåg, sång och musik av Melanie, sedan kom tomten och delade ut klappar till barnen. Ett barnlotteri och ett vanligt lotteri med mycke vinster! Det bjöds även på mycke fika och det fikades glatt under lottdragningen!

Nedräkningen till julen har även börjat och de dagar som är kvar på 2010 blir färre och färre. Vi kanske är ute lite i tidigaste laget, men vill redan nu passa på att tacka alla våra trogna och fantastika besökare för detta år och hoppas på att vi möts här även nästa år!

Ni håller sidan levande med era besök och komentarer. Fortsätt så!
Avslutar detta senaste nytt med att önska Er alla en riktigt God Jul och Ett Gott Nytt År!
Vi hörs igen 2011!


November 2010

 

Senaste nytt denna gång får gå lite under temat förståelse.
För likt en björn som går i ide på vintern slumrar också Äspnäs till. Det händer helt enkelt inte så mycket i vår by, visst naturen förändras, snön har bäddat in oss, isen och har dock ännu inte lagt. Livet lever sin gilla gång, folk åker till sina arbeten, posten hämtas, vedkorgar fylls, det eldas i pannor, snö skottas osv. Kanske börjar även planerna på julen så sakta krypa fram? Vintern är en lugn tid i Äspnäs och vi ber er alla ha förståelse för
i fall det under vintern inte blir så mycket senaste nytt, utan kanske mer bara ett litet livstecken från byn? Vi får se Äspnäs lite som en björn helt enkelt, som under våren, sommaren och hösten syns till lite varstans, men på vintern sover gott. Ordspråket säger dock att man inte skall väcka den björn som sover, men i Äspnäs fall stämmer inte det! För när det nalkas händelser så blommar till och med ett vinter-trött Äspnäs upp. Och likt de björnspår som ibland syns till i vintersnön, så syns det också spår av händelser i Äspnäs. Som under allhelgonahelgen när byns medlemmar samlades för att äta thai-buffe i Bygdegården, där ett 40 tal bybor träffades och åt gott och umgicks.

Här på hemsidan händer också lite saker, vi har lagt upp lite gamla tidningsurklipp där det går att läsa om bl a. skolbranden och Höskäringa, Nya bilder dyker det också upp med jämna mellanrum! Kanske någon av Er har något ni vill dela med er av? Tveka då inte att skicka ett mail!

Så med förhoppningar om att Ni alla har förståelse för att Senaste nytt kanske blir lite torftigt under vintern så avslutar vi detta för denna gång men en stor varm hälsning till Alla våra fantastiska besökare!


 

Oktober 2010

 

Senaste nytt i Äspnäs.

Om man som jag låter bli att titta på tv och internet vad framtiden har att erbjuda för väder, är varje morgon en överraskining nu på hösten. Ibland vaknar jag till synen av ett landskap som täcks av frost och vet att jag måste skrapa bilrutan. Nästa morgon faller ett lätt höstregn som slukar allt ljus och gör morgonen otroligt mörk. Men så ibland vaknar man och upptäcker att det är 7 grader varmt och riktigt behagligt. Jag gillar de överraskningar hösten har att erbjuda. Jag tycker att det är mysigt när mörkret omsluter oss på kvällarna.

Det jag däremot inte tycker om med mörkret är att köra bil. Där kan nämligen hösten också överraska oss. Vips står det en älg mitt i vägen. Vissa har mer tur och vips så har de en björn som springer, dallrandes av allt fett den behöver under vintern, framför bilen. Jag tillhör inte den senare kategorin iallafall. Hur som helst, hösten är full av både små och stora överraskingar. Det gäller bara att se dem, vare sig det handlar om en frostig gräsmatta en tidig morgon eller en stor älg som springer som en mörk skugga över vägen.

Kör försiktigt i höst!

 

Så vad har då hänt sen sist? För alla er som använder er av Facebook så kan jag tala om Äspnäs nu har en egen sida där. Älgjakten börjar igen efter två veckors uppehåll. Många björnar syns fortfarande runt omkring vår by. BRÄ's arbete med dammen i Nordbutjärn fortsätter. Men annars har detta varit en lugn månad för vår by. Löven som faller ner från träden har börjat bädda in Äspnäs inför den stundande vintern och kanske behöver vi ha det lite lugnt innan snön kommer?

 

Ha en trevlig höst!


 

September 2010

Tiden måste uppenbarligen rusa fram, för jag tyckte inte det var så länge sen jag satt här och skrev det förra senaste nytt, och så nu är det helt plötsligt dags igen! Som vi alla säkert märkt så har inte bara tiden rusat iväg, så har även sommaren gjort och vi har nu vandrat in i årstiden höst! Det syns tydliga tecken överallt, löven som ändrar färg och luften som blir så kall och skön att andas,  men här i Äspnäs är kanske det tydligaste höst tecknet av dom alla älgjägarna. De kommer från olika håll i vårt avlånga land och sprider höst känsla med sina neon-gula och orangea kepsar och gröna kläder. Så som ni säkert redan märkt av bilderna här på hemsidan så har det gått bra för Äspnäs jaktlag och både björnar och storoxar har fällts. Givetvis vill vi sända ett stort grattis till alla inblandande skyttar!

Vad har hänt mer här i vår by?

Det har varit avslutning på de nu mera traditionella boul-kvällarna!  I skogarna har det varit dåligt med bär och därför har inte så många bärplockare synts till i markerna. Mörkret börjar så sakteliga smyga sig på oss på kvällarna och på sina håll har bilrutorna redan fått skrapats. Men nog har väl detta också sin tjusning?
Jag personligen älskar hösten, den klara luften, jakten och mörkret!
Finns det något bättre än att följa med på älgjakt och bara sitta ute och se alla röda och gula löv som klär våra skogar, och kanske, om man har tur höra hur en kvist knakar, eller en hund som skäller? Eller varför inte sitta inne när det börjar skymma om kvällen och elda en brasa, tända ett ljus, läsa en bok och bara njuta? Hösten är trots sin kyla något jag ser fram emot med värme!

Så gott folk får det bli allt för denna gång! Men med tanke på hur fort tiden uppenbarligen går så är det ju inte så länge tills vi "hörs" här igen! Tills dess vill jag önska er alla en skön och trevlig höst!


 

Augusti 2010

Åtgårdsbuan uppe vid Nybuan

Senaste  nytt från Äspnäs denna gång har mycket att bjuda på!
Vi har avklarat sommarens aktiviteter. Den sedvanliga kamsdagen blev även detta år en mycket välbesökt tillställning. Likaså sommarens cafékvällar har varit väldigt populära,
med många besökare och ännu mera goda kakor och bakverk. Boulen som blivit ett stående inslag i Äspnäs-sommaren fortsätter att bjuda oss på trevliga torsdagskvällar, och en chans att träffas och umgås runt denna aktivitet som passar både gammal som ung. Brännbollen detta år vanns av laget Risnäset.Den lika värdiga andra platsen intogs av Viken. Nästa år kanske vi kan hoppas på flera lag? Som vanligt vill jag utdela ett stort TACK till alla våra besökare och ett lika stort TACK till alla som är med och ordnar så att allt detta blir möjligt! Ingen nämnd och absolut ingen glömd!

Vad händer annars då i Äspnäs? Det har kommit stora mängder vatten som har slutat i en tråkig händelse

för Nordbutjenna där dammen brast och många liter vatten spolades ur. Men tack vare mycket jobb av BRÄ så har nu dammen återställts och vattennivån är åter normal. Man kan se byns unga bada i vår vackra Vattudal. Höra humlor som surrar och bönder som samlar upp sommarens skörd av hö och semesterfirare som befolkar sina sommarhus och  allt annat som hör sommaren till.

Som avslut på detta senaste nytt, vill jag att vi alla ska tänka tillbaka lite, jag vandrade runt i skogen härom dagen och tittade på  gamla "buställen" eller fäbodvallar om ni föredrar. Den tanke som slog mig är hur mycket tiderna förändrats. För tänker man tillbaka så var det inte så länge sedan som "kräka" vandrade runt i skogen. På ljudet från deras bjällror kunde man skilja på kor och getter. På den tiden levde skogarna på ett annat sätt. Mycket av det som vi tar för givet i dessa dagar var för inte länge sedan något väldigt avlägset. Kanske borde vi alla någon gång ibland gå ut i våra skogar och titta på dessa gråa stugor. Se en rostig spis stå bredvid en gran,
en stock som blivit grön av mossa. Kanske upptäcka en stig som ingen längre minns var den går. Ni som är lite äldre, glöm ej att dela med er till de yngre av er kunskap om "gammeltia".

Vi har alla ansvar om att inte låta kultur arv som detta falla i glömska,

Med dessa ord avslutar jag detta senaste nytt från äspnäs för denna gång. Tack alla för denna trevliga sommar. Till er som liksom jag börjar jobba igen efter en skön semester önskar jag att jag hade några
tröstande ord att dela med mig av, men i skrivandets stund är allt som kommer för mig att vi får hoppas att året går fort så att vi även nästa sommar ses i Äspnäs!


 

Juli 2010

 

Så har sommaren kommit på allvar. Även om kanske inte vädret har gjort det så tydligt alla gånger så märks det i andra saker. Äspnäs sportstugor börjar befolkas.

Boulen på torsdagskvällarna har dragit igång, likaså våra cafékvällar.

Midsommarfirandet klarades av på bygdegården med dans och sång runt midsommarstången.

Vår vackra väg som jag nämnde i det tidigare inlägg har länge varit mycket "okörvänlig", men har nu blivit fin igen, tack vare en väghyvel och en vattenbil. Ja, som ni märker så har Äspnäs blommat upp. Det finns smultron att plocka om man vet dom rätta ställena. Guckusko att beskåda, men även den på sina väl valda, nästan lite hemliga platser. Vattnet i sjön blir varmare och varmare. Fisken nappar och fåglarna flyger med mat till sina avkommor. Det finns bara en sak som om möjligt stör vår vackra sommaridyll. Myggor. Myggor i massor har invaderat oss denna sommar, och visst kan man bli galen på dem mellan varven, men tänk då så här: Nyss hade vi vinter och nästan 40 grader kallt. För visst kan väl värmen, solen, blommor och smultron väga upp att det kliar lite armen och surrar i öronen? För på nått sätt som kan tyckas lite märkligt så hör det ju trots allt sommaren till.


 

Juni 2010

Då Maj månad inte bjudit oss på några speciella händelser så vill jag istället denna gång fokusera på följande sak: Äspnäsvägen.

Visst, det finns säkert många synpunkter på dess kvalitet, men det får vi diskutera en annan gång.

Jag skulle nu istället kunna beskriva vägen ingående, om hur ni svänger vänster vid Äspnässkylten ni möts av på Gäddedevägen, åker över den forsande Allån. Jag skulle kunna skriva om den ständigt återkommande brännvinsgropen, som på grund av sin storlek sägs ha förstört ett lass brännvin på den tiden man var tvungen att åka till Östersund för att få handla starkvaror.

Sen så kunde jag ju fortsätta att skriva om hur du passerar Lilltjärnvägen och det mäktiga Allberget som tornar upp mot sjön, för att fortsättningsvis leda er vidare mot Lappnäsbacken och vidare ner i Vågen där vägen mot ”Nolbutjenna” tar sin början, vidare mot Vågsråka för att passera Killingkrokberget och vidare för att mötas av platsen där byn börjar och Äspnässkylten möter oss. Sen så skulle jag ju kunna fortsätta ner för ”Högåkerbacken” och förbi gamla affärshuset och vidare mot Risnäset, bort förbi bygdegården och sakta in borta med Mon för att kanske få se en björn. Fortsätta resan förbi mjölkbryggan som står vid vägen upp till Toppen och kanske se en nostalgisk skymt av dansbanan. Sen så har vi ju såklart Furunäset och infarten mot Näxåsen, för att tillslut avsluta vår resa i Postvika.

Men denna resa finner jag fullt onödig att skriva om, för jag är övertygad om att ifall vi alla letar så hittar vi vägen till Äspnäs enklare än så här. Kanske talar jag bara för egen del, men jag tror att det är många fler med mig som har just denna väg djupt inne i sina hjärtan.

 Äspnäsvägen, vägen som kanske inte alla gånger ser så mycket ut för världen, men trots det så är det nog för många av oss vägen som leder hem.

Jag hoppas att Ni alla har överseende med detta senaste nytt, för det enda som hänt denna månad är att sjön snabbt fyllts och närmar sig dämmningsgränsen.
Men misströsta ej, snart är sommaren med alla sina aktiviteter här, cafékvällar, kamsdag, sommar-äspnäsare som befolkar sommarhusen, ja, mycket fint har sommaren
att erbjuda i Äspnäs. Så kanske beror denna lugna månad på att byn vilar sig för det som komma skall? För vi hoppas att ni är många som vill möta sommaren med oss i Äspnäs!


 

 


Maj 2010

Den 16/5 var Vattudalen isfri.

                                                                                                        Foto: Erika Espwall

Som ni alla säkert märker är våren en tid av förändring. Landskapet förändras från att ha varit

kalt och grått, till att sakta men säkert börja sprudla i ett grönt lövverk som fyller ut våra skogar. Gräsmattor och lägdor börjar även de anta sin gröna sommarskrud. Isen börjar sakta, sakta lösas upp. Än ligger den dock opålitligt kvar på vår sjö. Men än ska vackra Vattudalen fyllas med många liter vatten innan vattennivån är normal. Tystnaden i luften övergår i fågelkvitter. Ja, många är de förändringar som hör våren till. Dock leder inte alla förändringar till något bra, vissa får tiden att helt stanna upp och får oss att tappa andan för en tid och verkligen får en att tänka till. Förändringar som får oss att uppskatta det vi har extra mycket. Med detta vill vi skicka många varma och stärkande tankar till alla som vid denna föränderliga tidpunkt behöver det!

 

Runt vår by fortsätter björn att smyga runt och snön är snart ett minne blott för detta år. Skogsvägarna börjar bli farbara och på vissa ställen kan man känna lukten av bränt gammalt gräs. Den sista april fanns traditionsenligt en stor majbrasa på sågudden, det var mycket folk som samlades för att se elden välkomna våren. Men man kan utan att överdriva säga att det blev mycket blöt afton i ordets rätta bemärkelse, det kom inte mindre än 30 mm regn under kvällen! Men trots detta brann elden troget och många var de raketer som lyste upp kvällen.

 

Detta senaste nytt vill jag avsluta med följande ord. Ta hand om varandra i vår! Och glöm ej att  se er omkring på det mästerliga skådespel som våren för med sig och njut, för snart är sommaren här!

 


 

April 2010

 Kolbullar och kaffe

 Kolbullar och kaffe.
 
April sägs vara en lurig månad. Det tar sina uttryck både väder och vägar här runt omkring.
Vädret ändras från en sekund till en annan, ena stunden lyser solen och nästa är det full snöstorm som övergår i regn. Vägen är också en lika lurig historia som vädret. Det börjar med asfalt som övergår i gropar och när man tror att den är bra dyker det upp en gropar som får det att smälla i hela bilen!
 
Men allt är inte lika lurigt i april. Vår årliga pimpeltävling genomfördes som vanligt utan problem.Den var välbesökt med 150 talet stora och små fiskare som alla njöt av det underbara vädret. Fiskare syns även till lite nu och då både på Lillallvattnet och i Allvika, och säkert på fler ställen också, alla ser de ut att njuta av vårvintern. Och på tal om fiske så kan det ju även nämnas att vi nu har info om fiskvårdsområdet BRÄ på vår hemsida. BRÄ har även hunnit att hålla sitt årsmöte.
 

Förutom det så är allt som vanligt i Äspnäs, vårens alla tecken syns mer och mer. Snön börjar sakta men säkert försvinna och tussilagon lyser gul på sina ställen. Det börjar porla i alla vårbäckar som snösmältningen skapar. Tranorna och svanar börjar dyka upp, för att inte tala om björnarna. Det är nu tydligt att de vaknat, de har både synts till och lämnat sina spår i närheten av byn. Förutom alla dessa vårtecken finns det även ett annat ännu tydligare: Lera. Denna lera som både täcker våra bilar, skor och jag som hundägare kan tillägga att den även täcker mitt golv. Men visst är den ändå en del av våren och visst blir man ändå lite glad av lera, trots att vi kanske suckar över den, för det innebär ju att vi är ett steg närmre sommaren!

 


 

Mars 2010

 
Påsken står för dörren! För många av oss "Äspnäsare" betyder det en sak: Grilla, pimpla och åka skoter. Vårvintern är en härlig tid, nästan en egen årstid för oss som bor i dessa breddgrader. Finns det något härligare än att sitta på en sjö en solig vårvinterdag med ett pimpelspö i sin hand och doften av nykokt kaffe som lägrar sig runt elden inne vid land?
Personligen så tror jag nästan inte det!
 
Vad har då hänt under sen sist? Vi har haft någon form av köld rekord i slutet på februari och början av mars! - 36 grader stod att läsa på min termometer. Kanske hade någon kallare? Det har varit årsmöte för Äspnäs bygdegårdsförening samt årsmöte för Bonäset-Risnäsets- Äspnäs samfällighetsförening. Det planeras och ordnas inför pimpeltävlingen som kommer hållas på Lillallvattnet den 10:e april.
 
Vår by har även genomgått en smärre förvandling. Från en frusen diamant, till takdropp, tö, sol och slaskiga vägar. Vi går helt enkelt mot ljusare tider. Som ni flesta förhoppningsvis upptäckt så har vi nu sommartid på våra klockor. Det märker vi även i Äspnäs. Sakta, sakta går vi mot våren. Så låt mig avsluta med följande ord: Ta vara på denna ljuvliga vårvinter! Njut av de sköna dagar denna tid bjuder på, vänd ansiktet mot solen och känn hur den börjar värma och tinar upp oss efter en kall vinter.
 
Sist men inte minst vill vi önska alla våra fantastika besökare: En härlig vårvinter och en riktigt GLAD PÅSK!
Vi ses på Lillallvattnet på pimpeltävlingen den 10:e april!

 


 

Februari 2010

Trots de stadigt ihållande minus graderna, går denna månad i det varma välkomnandes tecken.

Vi vill hälsa er alla välkomna på årsmöte 21/2 kl:18:00, vi vill hälsa byns nya inflyttade hjärtligt välkomna och sist men inte minst, hälsa byns yngsta invånare välkommen till världen.

Förutom dessa varma välkomnade som vi vill sända ut så möts man av kyla i vår by. Den har lägrat sig och vill inte riktigt släppa taget om oss. Det ryker flitigt ur skorstenarna och många är de vedträd som fraktats in hittills under vintern. Det avverkas förstås fortfarande en del bla. vid dansbanan mot hösbäcken och lite runt byn. Det har snöat lite så plogbilen kommer och går. Folk ses vandra efter vägen med friska, köldbitna kinder. Mycket mer än så händer inte för tillfället i vår by, det är helt enkelt för kallt.

 

 Ja, det var allt för denna gång kära läsare. Sist men inte minst vill jag även välkommna er alla att hjälpa oss att hålla vår Senaste nytt sida aktuell. Vad händer i vår by? Missar vi något?

Tveka inte! Välkommna att skicka ett mail! espnas.bgf@gmail.com

 

Tills dess vi hörs igen, många varma hälsningar från ett vintrigt och kallt Äspnäs!

 


 

Januari 2010

Vy från Höjden mot "Ryckan"

Det nya decenniumet har givit oss en kall start på året med temperaturer ner till -35 och kanske kallare? Det ryker ut de bebodda husens skorstenar och de som står tomma har vackra frostrosor som täcker deras fönster. Det nya året firades in på Äspnäs bygdegård av ett 20-tal av byns små och stora invånare. Det har även avverkats efter Voxbergsvägen, uppe mellan Nordbuan och Nybuan och nu på Storflohöjden ovanför Allåbuan. Så det har gått timmerbilar och dom går än efter Äspnäsvägen. Förutom det så går livet sin gilla gång i Äspnäs. dagarna börjar så sakta bli längre och ljusare, och det finns väl inget bättre än när man kan gå ut på sjön och se hur solens strålar reflekterar all snö. Höra hur det knarrar under skorna, känna kölden bita i kinderna och njuta av allt det vackra som denna årstid bär med sig.  Med en önskan om att alla fått och får en trevlig start på 2010 så får detta bli allt för denna gång.


 


December 2009

Nu känns det att julen står för dörren även i Äspnäs, sjön har lagt och snön har åter bäddat in oss med sitt vita täcke. Det kalla vädret har gjort att det knarrar under skorna. Idag brinner nog det fjärde adventsljuset i adventsstakarna och alla inväntar julen. Det lyser så fint i alla fönster och från adventsgranar. Kanske kan man snart känna lukten från skinka som kokas om man går förbi på vägen, och det dröjer nu inte många dagar för man kanske kan se tomten komma och gå vägen fram med sin säck. Det ryktas faktiskt att han redan varit på besök för att titta in genom fönstren för att se om alla barnen är snälla. Det har firats lucia i bygdegården där byns små förmågor underhöll. Vi har även firat att vi haft över 10000 besökare på vår hemsida sedan starten! Det känns fantastiskt att det är så många som besöker oss!

Så nu återstår det väl egentligen bara att önska alla våra fantastiska besökare och alla bybor en God Jul och ett Gott Nytt År!

Jag hoppas att vi ses här på sidan även nästa år.


"Midvinternattens köld är hård,
 stjärnorna gnistra och glimma.
 Alla sova i enslig gård
 djupt under midnattstimma.
 Månen vandrar sin tysta ban,
 snön lyser vit på fur och gran,
 snön lyser vit på taken.
 Endast tomten är vaken..."

Viktor Rydbergs Tomten

 

 

 

 


Natten mellan den 17/12 och 18/12 lade sig Vattudalen till ro utanför Äspnäs det var mellan -25

och -30 º den natten så nu börjar det äntligen kännas som vinter


 

November 2009

Vid det här laget hade Ni förmodligen förväntat Er att det skulle stå om hur vitt och fint vårt vackra Äspnäs är. Men tyvärr så försvann den mjuka snön som bäddat in oss och byttes ut mot slask. Så för tillfället är vår vackra by grå och blöt och vägen är en sorglig historia som gör att bilarna som kör vår väg förvandlas till oigenkännlighet. D.v.s att nästan alla bilar som färdas på Äspnäsvägen är alla gråa och täckta av ett tjockt lager smuts. Älgjakten i Äspnäs är väl inne i

sitt slutskede, av tilldelningen på 12 stora och 12 kalvar har det till idag skjutits 12 stora och

4 kalvar. Förutom det flyter livet på som vanlig i vår by. Vi går och väntar på vinter, snö och is på sjön, det börjar så smått att komma upp lite adventspynt som lyser i stugfönstren, det avverkas i skogarna vid Näxåsen. Ja, inget nytt under den sol som den här delen av året mest lyser med sin frånvaro.    Avslutningsvis vill jag citera en av Elsa Beskows barnsagor:
 "Gumman Tö, Gumman Tö, låt bli att sopa bort vår snö"!

Natten mellan den 28 och 29 var det 7 grader kallt och under Söndagen började det att snöa lite.

Hoppas att det är slut på allt "slaskande" och det blir lite torrare väder.

 

Söndagen 29/11 kl 13,00

 

 


 

Oktober 2009

Hösten har kommit till Äspnäs! Det har kommit en del snö, men nu är backen åter bar!  Vägen har under hösten blivit tillfixad, en stor hyvel har hyvlat upp gruset från diket och en stor fräs har åkt efter och fräst sönder allt grus, men oj va "geggig" vägen är.  En hel del björn har visat sig vid ett flertal tillfällen. Älgjakten har gått bra och det är fullskjutet med stora djur. Förutom det så går livet sin gilla gång i Äspnäs. Folk börjar rusta för kallare tider och byter till vinterdäck och får skrapa bilrutorna. Vedlådorna behöver fyllas med tätare mellanrum. Det dröjer nog inte länge nu förän vintern sveper om Äspnäs med sitt vita vintertäcke och förvandlar vår by till en gnistrande diamant som glänser likt den vackraste kronjuvelen på slottet.

 

 

Nu i början av Oktober så har det också börjats lite smått med fiskodlingen i Postviken, bl.a. har man startat med att röja sly och börjat bygga stora flytringar där. Hoppas det går bra, är roligt att det händer något positivt i byn det ger ju arbetstillfällen.

 


Tisdagen den 9/12 2008 frös Vattudalen igen utanför Äspnäs.

 


 

 30 Maj 2008. Måste tacka alla Er som håller intresset av hemsidan vid liv.

Tack alla besökare.

  

 Den 11/5 2008 var sjön fri från is!

 

Nu i slutet av November så har Äspnäs hemsida haft över 10 000 unika besök sedan starten den

 

.