Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning

klart.se

 

"Bredbandsinformation på Strömsunds kommuns hemsida" 

 

Här lägger vi ut information så fort det kommer något nytt.

"Länk till ServaNets sida, Anslut Äspnäs"

     Enligt ServaNets hemsida

Nu är vi på god väg att nå Äspnäs med Strömsunds lokala fibernät. Strömsunds kommun har fått finansiellt stöd beviljat från EUs Regionalfond, och därmed gett oss uppdraget att fortsätta bygga ut fibernätet i kommunen. Vi har fastställt en planerad byggnationsstart för Äspnäs år 2019.

Så verkar då slutet för ADSL och de kopparbaserade teletjänsterna vara nära.
Telia skriver,” Planerad stängning för kopparledningarna är 2018-05-31. Förändringen påverkar privat- och företagskunder hos såväl Telia som andra operatörer.” Vår uppkoppling med bredband via ADSL försvinner och vi får använda de 4G tjänster som finns. Kommer att för vår del innebära att den telefon som vi nu har försvinner, internet kommer få begränsningar med hur mycket data vi kan använda till film, musik, andra datatjänster m.m. då de flesta operatörerna har ”tak” på dataanvändning per månad. Hoppas nu att många anmäler sitt intresse för fiber. Det innebär bland annat:

• Obegränsad kapacitet i kabeln. Signalen färdas med ljusets hastighet, varför närmast begränsningen enbart ligger i sändare/mottagare.

• Hastigheten är oberoende av avstånd, antalet användare och andra faktorer.

• Åsksäkert, eftersom fiberoptiken inte är strömledande. Även driftsäkert på andra sätt, då kabeln läggs i marken.

• Lägre kostnader för telefoni, Internet och TV.

• Perfekt TV-mottagning med fullt stöd för HD.

• Tillgång till flera olika TV-tjänster, såsom videobutik över nätet, SVT Play direkt i TV’n och liknande.

• Stöd för tjänster, såsom distansutbildning, trygghetslarm, hemlarm och mycket annat viktigt som tillhandahålls över Internet.

• Hjälper de företag som finns på landsbygden att kunna fortsätta verka och hålla igång.

Googla på fiber och läs på vilka fördelar och möjligheter som finns med fiber , 4G är nog mer ett komplement än ersättning för bofasta men även de som har fritidshus.

Sammanfattningsvis så kan man rent krasst säga att landsbygdens överlevnad och framtid hänger på att vi får fiber.       "Länk till Telias beslut"

           Ställde en fråga till kommunens bredbandssamordnare Ann-Louise Hansson på Strömsund Anslagstavlans facebook sida och fick till svar,    

"Hej. Jag vet om att ni lämnat listor till Mattias Strömqvist som jobbade som bredbandssamordnare före mig. Jag har bett Servanet lägga upp ett område för byarna längs väg 342 och alla intresselistor som är inlämnade ska läggas in där. Servanet ligger efter med att lägga in de listor som har lämnats in, men jag bevakar att det blir gjort. Jag har också löpande kontakt med Göran Espmark.

Så vi är i alla fall inte bortglömda.

           Eftersom vi inte hittar någon information om bredbandsutbyggnaden och den tidigare inlämnade

           intresseanmälan från Äspnäs, utan i den information som nu finns på ServaNets hemsida saknas vår

           anmälan så bestämde vi att skicka en skrivelse till kommunen.  "Länk till skrivelsen"

 

 

 

 

 


 

.